Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożyty składnik pokarmowy, w której dolegliwości kliniczne wyzwolone są przez mechanizmy immunologiczne.

Częstość występowania alergii pokarmowej na świecie stale wzrasta. W populacji polskiej szacuje się, że schorzenie to dotyka od 5 do 13 % populacji.

Alergeny pokarmowe to związki biologiczne, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, znajdujące się w podstawowych produktach pokarmowych spożywanych przez człowieka.

Najczęściej uczulające pokarmy nazwane tzn. „wielką ósemką” to: mleko krowie, soja, jaja kurze, orzeszki ziemne i inne orzechy, pszenica, ryby i skorupiaki. Często zdarza się również uczulenie na inne pokarmy, tj.: zboża glutenowe, migdały, kakao, miód, czekolada, owoce cytrusowe, truskawki, poziomki, pomidory, cielęcinę, wołowinę czy wywary mięsne.

Obraz kliniczny alergii pokarmowej może być zróżnicowany. Objawy mogą dotyczyć jednego lub wielu narządów.

Najczęściej spotykamy objawy ze strony przewodu pokarmowego tj.: nieregularne stolce (zarówno biegunki, jak i zaparcia), bóle brzucha, kolki, ulewania, wymioty, krew w stolcu.

Kolejną częstą manifestacją alergii pokarmowej są zmiany skórne występujące najczęściej pod postacią atopowego zapalenia skóry, pokrzywki czy obrzęku naczynioruchowego.

Spotykamy również objawy ze strony dróg oddechowych: katar, przewlekły kaszel, świszczący oddech, ostry skurcz krtani czy obturacja oskrzeli.

Należy pamiętać, że w wyniku alergii pokarmowej może dojść również do rozwoju nagłej, zagrażającej życiu reakcji organizmu pod postacią wstrząsu anafilaktycznego.

Niezwykle istotna jest dokładna diagnostyka pacjenta z alergią pokarmową. Ponieważ określenie uczulającego pokarmu daje nam możliwość zastosowania właściwie dobranej diety eliminacyjnej, która jest postawą leczenia pacjenta z alergią pokarmową.